“Πράσινη” επιστροφή στις τάξεις!

“Πράσινη” επιστροφή στις τάξεις!

Επιλέγουμε πράσινα

Πολλοί από εμάς θέλουμε ένα αισιόδοξο και πιο πράσινο μέλλον. Ξεχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε νάιλον σακούλες και πλαστικά μιας χρήσης αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη: ως καταναλωτές μπορούμε να κάνουμε επιλογές που δείχνουν ότι νοιαζόμαστε για το περιβάλλον αλλά και για την κοινότητα στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε.

Αυτό μερικές φορές είναι δύσκολο, μιας που στις μέρες μας η παραγωγή νέου πλαστικού είναι πιο φτηνή από ποτέ. Ωστόσο η καταναλωτικές μας επιλογές μπορούν να ενισχύσουν την κυκλική οικονομία και να είναι κίνητρο για εταιρείες να χρησιμοποιούν περισσότερο ανακυκλωμένα υλικά και να σχεδιάζουν φιλικότερα προς το περιβάλλον προϊόντα και όχι τέτοια που μετά τη χρήση θα καταλήγουν στα σκουπίδια. Παρότι το κόστος είναι μεγάλος παράγοντας στα ψώνια μας, παράλληλα είναι σημαντικό για τον “πράσινο” σκοπό μας, να σκεφτόμαστε και πώς επηρεάζουν το περιβάλλον τα προϊόντα και οι συσκευασίες που τελικά αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε.

Επιστροφή στο σχολείο

Τώρα λοιπόν που ανοίγουν τα σχολεία μετά από τις μεγάλες και ασυνήθιστες “διακοπές” λόγω πανδημίας, η λίστα με τα σχολικά ψώνια έχει προτεραιότητα. Ωστόσο πριν αρχίσουμε τις αγορές, ας σκεφτούμε τί έχουμε ήδη στο σπίτι και τί πραγματικά θα χρησιμοποιηθεί. Στις Η.Π.Α. υπολογίζεται πως περίπου 1,6 δις στιλό καταλήγουν στα σκουπίδια! Η βιωσιμότητα λοιπόν, ξεκινάει από το καλάθι (ψηφιακό ή πραγματικό) και από τις ερωτήσεις:

  • Μπορώ να κάνω επανάχρηση, ανακύκλωση ή κομποστοποίηση σε αυτό το προϊόν;
  • Αυτό το προϊόν είναι φτιαγμένο/περιέχει ανακυκλωμένα υλικά;

Αναζητούμε προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά που θα αντέξουν όλη τη χρονιά και ίσως μερικές χρονιές ακόμη. Διακρίνουμε αυτά τα προϊόντα από την επισήμανσή τους η οποία είναι συνήθως διακριτή. Για παράδειγμα, με χρήση ανακυκλωμένου PET (recycled PET – rePET) από μπουκάλια νερού και αναψυκτικών μπορούν να παραχθούν σακίδια, ρούχα, περιέκτες για τρόφιμα κ.α.

Προτιμούμε όσο γίνεται ανακυκλωμένο χαρτί και πριν προωθήσουμε στην ανακύκλωση τα χαρτιά που έχουμε για πέταμα, προσπαθούμε να τα χρησιμοποιούμε μία ακόμη φορά για χειροτεχνίες.

Επίσης, μικρές αλλαγές στον τρόπο που ετοιμάζουμε το κολατσιό μας, μπορούν να  οδηγήσουν σε λιγότερες σπατάλες. Υπάρχει στην αγορά μεγάλη ποικιλία από επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, περιέκτες, σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια και μπουκάλια. Αν χρειάζεται να τυλίξουμε τρόφιμα , αντικαθιστούμε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη με κερωμένα μαντήλια για φαγητό (reusable beeswax wraps) ή επαναχρησιμοποιούμενες θήκες για σνακ (snack and sandwich reusable bags). Τα αποφάγια μπορούμε να τα κομποστοποιήσουμε οι ίδιοι (διαβάστε εδώ) ή να τα δώσουμε σε κάποιον άλλο (διαβάστε εδώ) και να φτιάξουμε το δικό μας λίπασμα!

Αν αποφασίσουμε να ανανεώσουμε τα ηλεκτρικά είδη στο σπίτι μας ή να εξοπλίσουμε ένα φοιτητικό διαμέρισμα, τα παλιά δεν τα πετάμε στα σκουπίδια αλλά τα προωθούμε στην ανακύκλωση συσκευών και οι νέες συσκευές που αγοράζουμε φροντίζουμε να είναι ενεργειακά αποδοτικές.

Οι συσκευές κατατάσσονται με βάση την ενεργειακή απόδοση σε κλίμακα από Α έως G , όπου η κατηγορία Α είναι η αποδοτικότερη και η G λιγότερο αποδοτική. Αγοράζοντας μια ενεργειακά αποδοτική συσκευή (π.χ κατηγορίας Α) εξοικονομούμε ενέργεια και συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος (ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούμε και χρήματα). Επιπλέον, αντικαθιστούμε τις λάμπες πυράκτωσης με λάμπες LED.

Η ανακύκλωση μειώνει την ανάγκη για νέα παραγωγή πρώτων υλών, είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον, συνεισφέρει έμμεσα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και δημιουργεί πιο υγιείς και ενωμένες κοινότητες. Προσπαθούμε να είμαστε ενήμεροι αλλά και να ενημερώνουμε εμείς τους γύρω μας για θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος και ψάχνουμε τις γειτονικές μας δράσεις. Στο σπίτι και στην εργασία φροντίζουμε να έχουμε ξεχωριστούς κάδους για τα ανακυκλώσιμα υλικά και για τα απορρίμματα, καθώς και να ενθαρρύνουμε και βοηθάμε τα σχολεία να κάνουν το ίδιο.

Καλή “πράσινη” σχολική χρονιά!

Πηγές:

  1. https://recyclingpartnership.org/itsallyou/20-tips-to-make-going-back-to-school-and-college-greener-more-sustainable/
  2. https://www.upworthy.com/help-protect-the-planet-by-how-you-shop
  3. https://theplasticchallenge.org/going-back-to-school-go-green
  4. https://www.education.vic.gov.au/about/news/Pages/stories/2018/stories_sustainablebacktoschool.aspx
  5. https://www.plasticpollutioncoalition.org/blog/plastic-free-back-to-school-guide-2020
  6. http://www.cres.gr/energy_saving/Ktiria/electrikes_syskeves_simansi.htm
  7. http://www.cres.gr/energy_saving/Ktiria/texnitos_fotismos_lamptires.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published.