Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, σχεδιάστηκαν με στόχο να είναι “Αγώνες με ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο”, όπως περιγράφεται στο επίσημο Σχέδιο Βιωσιμότητας. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι από τους σχεδιασμούς που έγιναν στην προσπάθεια να είναι οι Αγώνες του Τόκιο 2020 με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Η πλειοψηφία των χώρων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις υπήρχαν ήδη και μάλιστα αρκετοί από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. To Σχέδιο Βιωσιμότητας ορίζει πως οι Αγώνες στοχεύουν σε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, εστιάζοντας στη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι Ολυμπιακές δάδες, σχεδιασμένες από τον Tokujin Yoshioka, αποτελούνται από ανακυκλωμένα απόβλητα κατασκευών για προσωρινές κατοικίες που χρησιμοποιήθηκαν μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Οι δάδες, μήκους 71 εκατοστών, είναι σε χρυσό-ροζ χρώμα και σχήμα που μοιάζει με το εθνικό λουλούδι της Ιαπωνίας, το λουλούδι sakura. Ο σχεδιαστής χρησιμοποίησε τεχνική εξώθησης για την παραγωγή τους και η Ολυμπιακή φλόγα τροφοδοτείται από υδρογόνο αντί για ορυκτό αέριο.

Η ιαπωνική εταιρεία αυτοκινήτων Toyota τροποποίησε τον υπάρχοντα στόλο οχημάτων e-Palette για να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες των αθλητών. Το αυτόνομο και ηλεκτρικό όχημα e-Palette σχεδιάστηκε για να μεταφέρει τους αθλητές  στο Ολυμπιακό Χωριό χωρίς ρυπογόνες εκπομπές.

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων, σχεδιασμένα από τον Junichi Kawanishi και των Παραολυμπιακών σχεδιασμένα από τη Sakiko Matsumoto κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας πολύτιμα μέταλλα που εξήχθησαν από ηλεκτρονικά απόβλητα που δώρισε το κοινό. Έτσι, οι φίλαθλοι σε όλη την Ιαπωνία, έχουν μια στενή σύνδεση με τα μετάλλια χάρη στη δράση ανακύκλωσης “Tokyo 2020 Medal Project” η οποία εξασφάλισε πως κάθε μετάλλιο έχει παραχθεί εξολοκλήρου από μέταλλο που εξάχθηκε από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης που συλλέχθηκαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στη δράση συμμετείχαν 1.300 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 2.100 καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών σε ολόκληρη την Ιαπωνία καθώς και πάνω από το 90% των τοπικών αρχών. Συλλέχθηκαν συνολικά 78.985 τόνοι απορριφθέντων συσκευών: περίπου 6,21 εκατομμύρια μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα, μαζί με ψηφιακές κάμερες, φορητά παιχνίδια και φορητούς υπολογιστές, τα οποία στη συνέχεια ταξινομήθηκαν, αποσυναρμολογήθηκαν και επεξεργάστηκαν καταλλήλως. Οι τελικοί στόχοι των 30,3 κιλών χρυσού, 4.100 κιλών αργύρου και 2.700 κιλών χαλκού επιτεύχθηκαν μέχρι να κλείσει ο κύκλος συλλογής στις 31 Μαρτίου 2019. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατασκευή μεταλλίων περιλαμβάνει ανακυκλωμένο μέταλλο, αφού στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016, εκτιμάται πως το 30% των αργυρών και χάλκινων μεταλλίων προερχόταν από ανακυκλωμένα υλικά. Ωστόσο το “Tokyo 2020 Medal Project” ήταν η πρώτη φορά που οι πολίτες μιας χώρας συμμετείχαν ενεργά στη δωρεά των ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των μεταλλίων. Επιπλέον, για τις κορδέλες των μεταλλίων έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένες ίνες πολυεστέρα, από παραγωγική διαδικασία με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η ιαπωνική εταιρεία κρεβατιών Airweave παρήγαγε ελαφριά κρεβάτια από ανακυκλωμένο χαρτόνι. Από τα 18.000 κρεβάτια που δημιουργήθηκαν για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, τα 8.000 θα επαναχρησιμοποιηθούν από αθλητές των Παραολυμπιακών. Αφού τελειώσουν οι Αγώνες, τα κρεβάτια θα δωριστούν σε οργανισμούς. Επίσης, η κατασκευάστρια εταιρεία δηλώνει πως τα στρώματα από ίνες πολυαιθυλενίου, μπορούν να ανακυκλωθούν απεριόριστες φορές.

Οι στολές των λαμπαδηδρόμων, σχεδιασμένες από τον Daisuke Obana, είναι φτιαγμένες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια που συλλέχθηκαν από την Coca-Cola. Επίσης, η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike που προμηθεύει πολλές ομάδες που συμμετέχουν, χρησιμοποίησε για τις αθλητικές στολές ανακυκλωμένο πολυεστέρα από πλαστικά μπουκάλια και ανακυκλωμένο νάιλον, καθώς και απορρίμματα από καουτσούκ και νήματα από τα εργοστάσιά της.

Οι νικητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 θα παραλάβουν τα μετάλλια τους σε βάθρα που κατασκευάστηκαν από 24,5 τόνους πλαστικών οικιακών απορριμμάτων, σχεδιασμένα από τον TOKOLO Asao (δείτε βίντεο του σχεδιασμού εδώ). Εγκαταστάθηκαν περισσότερα από 2.000 κιβώτια συλλογής σε πολυκαταστήματα και σχολεία σε ολόκληρη την Ιαπωνία, όπου το κοινό δώρισε το ισοδύναμο 400.000 συσκευασιών απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων. Οι συσκευασίες ανακυκλώθηκαν και μετατράπηκαν σε νήμα που χρησιμοποιήθηκε για τη 3D εκτύπωση των 98 βάθρων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Μετά τη χρήση τους στους Αγώνες, τα βάθρα θα ανακυκλωθούν για την παραγωγή εκ νέου πλαστικών μπουκαλιών για καλλυντικά.

Πηγές:

  1. https://www.dezeen.com/2021/07/23/ten-sustainable-designs-tokyo-2020-olympics/?li_source=LI&li_medium=rhs_block_1
  2. https://olympics.com/tokyo-2020/en/games/sustainability/sus-plan
  3. https://www.dezeen.com/2019/03/21/tokujin-yoshioka-tokyo-2020-olympic-torch-design/
  4. https://olympics.com/tokyo-2020/en/news/tokyo-2020-olympic-medal-design-unveiled
  5. https://olympics.com/tokyo-2020/en/paralympics/games/paralympics-medals-design/
  6. https://olympics.com/en/news/designs-of-tokyo-2020-s-recycled-medals-unveiled
  7. https://www.dezeen.com/2021/07/11/cardboard-beds-modular-mattresses-airweave-tokyo-2020-olympics/
  8. https://www.dezeen.com/2021/07/15/podiums-tokyo-2020-olympics-asao-tokolo/
  9. https://olympics.com/tokyo-2020/en/news/tokolo-asao-designer-of-the-victory-ceremony-podiums-and-emblem

Leave a Reply

Your email address will not be published.