Το δίλημμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Το δίλημμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Ψεύτικο ή αληθινό; Αν ψάχνουμε την πιο φιλική για το περιβάλλον επιλογή, τότε η απάντηση είναι αληθινό. Εκτός του ότι τα αληθινά δέντρα είναι ακριβότερα, η ιδέα να τα κόβουμε ίσως να μοιάζει βλαβερή για το περιβάλλον. Επομένως πολλοί από εμάς αγοράζουμε πλαστικό δέντρο για να στολίσουμε τα Χριστούγεννα. Το χρησιμοποιούμε για πολλά χρόνια και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο, σώζουμε τα αληθινά δέντρα. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα καλλιεργούνται ειδικά για αυτό το σκοπό. Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι το έλατο (Abies procera), η ψευδοτσούγκα (Pseudotsuga menziesii), η πικέα (Picea pungens) και διάφορα άλλα. Χρειάζονται περίπου 8 με 12 χρόνια για να αναπτυχθεί το κάθε δέντρο στο κατάλληλο μέγεθος, διάστημα κατά το οποίο κάθε δέντρο απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και παράγει οξυγόνο. Επομένως καθαρίζει τον ατμοσφαιρικό αέρα και συνεισφέρει στη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Αν δεν υπήρχε η ανάγκη στην αγορά για αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα, τότε οι τεράστιας έκτασης καλλιέργειες αυτές, δε θα υπήρχαν. Μόνο στις Η.Π.Α. πωλούνται περίπου 30.000.000 αληθινά δέντρα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ καλλιεργούνται 350-500 εκατομμύρια δέντρα ετησίως. Η καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι λοιπόν ωφέλιμη για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία και την ύπαρξη θέσεων εργασίας.

Από την άλλη, κατά την παραγωγή και μεταφορά των πλαστικών δέντρων, προκαλούνται εκπομπές βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων. Υπολογίζεται πως στις Η.Π.Α. αγοράζονται περίπου 10.000.000 πλαστικά δέντρα Κινέζικης, κυρίως, προέλευσης.

Ένα ακόμη όφελος των αληθινών δέντρων είναι πως μπορούν να ανακυκλωθούν. Αφού πρώτα κοπούν σε μικρότερα κομμάτια, έπειτα είναι έτοιμα για κομποστοποίηση, μια φυσική διαδικασία που δίνει ως τελικό προϊόν λίπασμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια άλλων φυτών και δέντρων (διαβάστε για την κομποστοποίηση εδώ). Αντιθέτως, τα πλαστικά δέντρα όσα χρόνια και να χρησιμοποιηθούν δεν ανακυκλώνονται ούτε είναι βιοδιασπώμενα. Στο τέλος της χρήσης τους θα απορριφθούν ως σκουπίδια και θα βρίσκονται στη χωματερή για εκατοντάδες χρόνια.

Η “πράσινη” επιλογή λοιπόν, είναι να στολίζουμε αληθινά δέντρα. Άλλωστε, είναι χωρίς αμφιβολία πιο όμορφα και μυρίζουν ωραιότερα από τα πλαστικά.

Πηγές:

  1. https://climatekids.nasa.gov/christmas-tree/
     
  2. https://www.greenmatters.com/p/real-vs-fake-christmas-trees

Leave a Reply

Your email address will not be published.