Κομποστοποίηση σε διαμέρισμα
Η αποδόμηση οργανικής ύλης είναι ο τρόπος της φύσης να επιστρέφει στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά. Η μέθοδος της κομποστοποίησης μιμείται αυτή τη φυσική διαδικασία ώστε να γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά για μας. Η κομποστοποίηση είναι σημαντική γιατί μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων (1/3 οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν) που διαφορετικά θα κατέληγαν σε υγειονομική ταφή και έτσι μειώνονται και τα παραγόμενα ανεπιθύμητα αέρια θερμοκηπίου. Το παραγόμενο προϊόν (κομπόστ) χρησιμοποιείται ως οργανικό εδαφοβελτιωτικό υψηλής θρεπτικής αξίας (λίπασμα) και επιστρέφονται με αυτό το τρόπο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμά μας πίσω στο έδαφος.
Η κομποστοποίηση γίνεται εύκολα σε κήπο αλλά υπάρχουν τρόποι να γίνει και σε διαμέρισμα, όπως:
- Κομποστοποίηση με σκουλήκια
- Κομποστοποίηση με κάδο Bokashi
- Με ηλεκτρικό κομποστοποιητή (ξηραντήρα) κουζίνας
- Με περιστρεφόμενο κάδο κομποστοποίησης
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ
Τα σκουλήκια (συγκεκριμένα η ποικιλία Eisenia fetida) είναι οι “χωνευτές” της φύσης! Παρότι η “συγκατοίκηση” με σκουλήκια ίσως ακούγεται ασυνήθιστη, η αερόβια αυτή μέθοδος είναι εύκολη και αποδοτική και αν γίνει ορθά δεν παράγει πολλές οσμές. Τα πλεονεκτήματά της είναι πως μπορεί να γίνει σε μικρό κάδο ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε βεράντα ή ακόμη και μέσα στο σπίτι και ότι δε θέλει όση φροντίδα χρειάζεται η κομποστοποίηση σε κήπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάδος, σκουλήκια, κομμένο χαρτί (πχ εφημερίδες ή χαρτόνι) και οργανικά απορρίμματα. Κάδοι διατίθενται στο εμπόριο (η αξία τους δεν ξεπερνάει τα 150 ευρώ) αλλά μπορούν και εύκολα να φτιαχτούν πολύ οικονομικότερα. Σκουλήκια κομποστοποίησης επίσης διατίθενται στο εμπόριο (1 λίτρο σκουλήκια κοστίζει περίπου 20 ευρώ). Ιδανικές θερμοκρασίες για τα σκουλήκια είναι 12-25 OC, συνεπώς ο κάδος πρέπει να βρίσκεται σε χώρο προστατευμένος από ακραίες θερμοκρασίες. Με τη μέθοδο αυτή κομποστοποιούνται οργανικά απορρίμματα πχ φρούτα, λαχανικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ και τσαγιού κ.α. αλλά όχι απορρίμματα ζωικής προέλευσης πχ κρέας, κόκκαλα, γαλακτοκομικά κ.α. Το τελικό προϊόν (κομπόστ) αυτής της μεθόδου χρειάζεται περίπου 3-6 εβδομάδες και είναι φυσικό οργανικό λίπασμα υψηλής θρεπτικής αξίας, το οποίο χρησιμοποιείται όπως και το κομπόστ από κάδο σε κήπο. Επίσης από το στράγγισμα των περιεχομένων του κάδου, συλλέγεται υγρό συμπυκνωμένο λίπασμα (worm tea). Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΚΑΔΟ BOKASHI
Ο όρος Bokashi προέρχεται από την Ιαπωνία και εννοείται ως “μεταμόρφωση”. Ενώ η κομποστοποίηση με σκουλήκια είναι αερόβια αποδόμηση της οργανικής ύλης, η μέθοδος Bokashi είναι αναερόβια ζύμωση με τη βοήθεια ενεργών μικροοργανισμών. Για τη μέθοδο αυτή χρειάζεται ειδικός κάδος για κομποστοποίηση Bokashi (αξίας άνω των 50 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος) και προαιρετικά μείγμα ενεργών μικροοργανισμών που διατίθενται στο εμπόριο. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως μπορούν να ζυμωθούν και απορρίμματα ζωικής προέλευσης τα οποία αποφεύγουμε στις υπόλοιπες μεθόδους αερόβιας κομποστοποίησης. Επίσης, επειδή η ζύμωση πρέπει να γίνεται σε κλειστό κάδο (αναερόβια), οι οσμές περιορίζονται μέσα στον κάδο και δεν έλκονται έντομα ή τρωκτικά. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ρίχνουμε καθημερινά τα οργανικά απορρίμματα στον κάδο και συμπληρώνουμε ποσότητα μείγματος ενεργών μικροοργανισμών (δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε μικροοργανισμούς αλλά επιταχύνουν την διαδικασία). Το τελικό προϊόν ζύμωσης είναι μείγμα Bokashi καθώς και υγρό συμπυκνωμένο λίπασμα από το στράγγισμα του κάδου. Σε αντίθεση με το έτοιμο αποδομημένο κομπόστ, το μείγμα bokashi δεν είναι έτοιμο για χρήση. Δηλαδή το μείγμα που βγάζουμε από τον κάδο χρειάζεται να τοποθετηθεί σε χώμα (σε γλάστρα ή στο έδαφος) για να αποδομηθεί και να γίνει κομπόστ. Συνολικά η διαδικασία χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες από τη στιγμή που θα γεμίζει ο κάδος (περίπου 2 εβδομάδες για τη ζύμωση και 4 εβδομάδες για την κομποστοποίηση στο χώμα).
ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Ο ηλεκτρικός κομποστοποιητής κουζίνας (food recycler), ουσιαστικά είναι ξηραντήρας απορριμμάτων τροφίμων και παρότι είναι η ακριβότερη από τις τέσσερεις μεθόδους (κοστίζει γύρω στα 650 ευρώ) είναι η πιο γρήγορη αφού η επεξεργασία των απορριμμάτων γίνεται σε λίγες μόνο ώρες (4-8 ώρες). Η χωρητικότητα του κάδου είναι συνήθως 2-3 λίτρα (ανάλογα τον κατασκευαστή) και έχει μικρό μέγεθος κατάλληλο για κουζίνα. Όπως και με τη μέθοδο Bokashi, έτσι και στον κομποστοποιητή κουζίνας μπορεί να γίνει επεξεργασία σχεδόν όλων των οργανικών απορριμμάτων. Στη συσκευή γίνεται αερόβια ξήρανση και κονιοποίηση των απορριμμάτων σε κλειστό κάδο επομένως δεν απελευθερώνονται οσμές στο χώρο. Το τελικό προϊόν, όμοια με το μείγμα Bokashi, χρειάζεται να τοποθετηθεί σε χώμα (σε γλάστρα ή στο έδαφος) για 4 εβδομάδες για να αποδομηθεί και να γίνει κομπόστ.
ΧΡΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΥ ΚΑΔΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Οι περιστρεφόμενοι κάδοι κομποστοποίησης είναι κάδοι μεγάλου όγκου (διατίθενται στην αγορά από 125 λίτρα με κόστος περίπου 500 ευρώ) μέσα στους οποίους γίνεται αερόβια κομποστοποίηση ακριβώς όπως και στους κάδους κομποστοποίησης κήπου. Παρότι ο μεγάλος όγκος του κάδου προϋποθέτει τον αντίστοιχο χώρο σε βεράντα ή ταράτσα και είναι απαγορευτικός για μέσα σε διαμέρισμα, το πλεονέκτημα του κάδου είναι πως διαθέτει σύστημα περιστροφής (συνήθως μηχανικό) το οποίο αντικαθιστά τον αερισμό με το χέρι του σωρού σε κάδο στον κήπο. Αυτό σημαίνει πως η κομποστοποίηση γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα (περίπου 4 εβδομάδες). Επιπλέον διαθέτει δύο θαλάμους για τα απορρίμματα έτσι ώστε να διαχωρίζονται τα παλαιότερα που είναι σε διαδικασία αποδόμησης, από τα πιο πρόσφατα. Ο κάδος είναι κλειστός επομένως δεν απελευθερώνονται οσμές, ούτε έλκονται έντομα ή τρωκτικά. Με τη μέθοδο αυτή κομποστοποιούνται οργανικά απορρίμματα πχ φρούτα, λαχανικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ και τσαγιού κ.α. αλλά όχι απορρίμματα ζωικής προέλευσης πχ κρέας, κόκκαλα, γαλακτοκομικά κ.α. Το τελικό προϊόν (κομπόστ) είναι φυσικό οργανικό λίπασμα υψηλής θρεπτικής αξίας.
Πηγές:
- https://learn.eartheasy.com/articles/how-to-compost-in-an-apartment/
- https://learn.eartheasy.com/articles/worm-composting-basics-for-beginners/
- https://www.antemisaris.gr/mixanimata-kipou/kadoi-kombostopoiisis/gaioskolikes_72118/?fbclid=IwAR2k6T2l7Ruc3stlb4_WZaWYTuS2sr9OIJMdfyTfruHMpFPFzrN-H1nROcs
- https://www.epa.gov/recycle/how-create-and-maintain-indoor-worm-composting-bin
- https://catalog.extension.oregonstate.edu/sites/catalog/files/project/pdf/em9034.pdf
- https://facedownwaste.com/compost-solution-for-apartment-living-bokashi/
- https://learn.eartheasy.com/articles/how-to-use-finished-compost/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Vermicompost
- https://www.foodcycler.com/faq
- https://zeolithos.gr/zeolithos-kai/kompostopoiese-energous-mikroorganismous.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/Bokashi_(horticulture)
- http://www.naturam.gr/?section=efarmogi&rel=72
- http://www.naturam.gr/?section=product&rel=1511
- https://goingzerowaste.com/blog/composting-for-apartments/
Leave a Reply