Το πλαστικό αν δεν ανακυκλωθεί μπορεί να διατηρηθεί πάνω από 400 χρόνια !!!

Είναι σίγουρο ότι η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες καθώς δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία…ακόμα,  μιας και το πλαστικό πρωτοεμφανίστηκε το 1907 με τη μορφή του βακελίτη (bakelite),  μια συνθετική ρητίνη που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη βιομηχανία της εποχής, όπως στην κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών, κουμπιών, φωτιστικών κ.λ.π.

Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι έχουν βρεθεί πλαστικές συσκευασίες τροφίμων πάνω από 40 ετών σε άριστη κατάσταση !!!

Διαβάστε σχετικά :

Κεσεδάκι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 ξεβράστηκε σε Ισπανική παραλία

Μια περιβαλλοντολόγος προειδοποιεί για τις συνέπειες του πλαστικού στις ζωές μας.

Το χόμπι της περιβαλλοντολόγου Μαϊτέ Μομπό είναι να πηγαίνει βόλτα στην παραλία και να μαζεύει τα σκουπίδια. Στη Σουηδία ονομάζεται «plogging» και είναι ο συνδυασμός τζόγκινγκ και περισυλλογής απορριμμάτων. Η Μομπό, όμως, ποτέ δεν πίστευε ότι θα βρει σκουπίδι από το 1976. 

Η εταιρεία γιαουρτιών Yoplait δεν κυκλοφορεί πλέον προϊόντα στην Ισπανία από το 2001. Και, όμως, η περιβαλλοντολόγος βρήκε ένα πλαστικό κεσέ της μάρκας στην παραλία Ντένια, στην Κόστα Μπλάνκα, ληγμένο από το 1976. Το πλαστικό το περίβλημα είναι – 44 χρόνια μετρά – σε άριστη κατάσταση. Η Μομπό κάνει έκκληση για να αποκτήσουν πλέον οι πολίτες περιβαλλοντική συνείδηση. 

«Έχω μαζέψει εκατοντάδες κεσεδάκια γιαουρτιών, αλλά αυτό μου έκανε φοβερή εντύπωση», δήλωσε. «Το πλαστικό όχι μόνο σκοτώνει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, αλλά διαλύει και την τροφική αλυσίδα». 

Αναφέρθηκε ακόμα και στη μελέτη που καταγράφει ότι το 90% του αλατιού που προέρχεται από τη θάλασσα περιέχει μικροπλαστικά. Ίδιο ποσοστό ανιχνεύεται πια και στο πόσιμο νερό. 

Πιστεύεται, ότι ο μέσος άνθρωπος καταπίνει 50.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως, ενώ άλλα τόσα τα αναπνέει. 

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει έρευνα που εκτιμά ότι τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να «ζήσουν» μέχρι και 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν.

Πηγή : HuffPost Greece

Leave a Reply

Your email address will not be published.