Tί είναι τα ανακτημένα καύσιμα;
Τα ανακτημένα καύσιμα (RDF, Refuse Derived Fuel) παράγονται από ρεύματα αποβλήτων όπως τα δημοτικά στερεά απόβλητα, τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων και τα εμπορικά και βιομηχανικά απόβλητα. Ανακτημένα καύσιμα μπορούν επίσης να παραχθούν από απόβλητα ελαστικών και αποξηραμένη λάσπη. Χαρακτηριστικό των ανακτημένων καυσίμων είναι πως παράγονται με προδιαγραφές που καθορίζει ο κάθε τελικός αποδέκτης (πελάτης).
Τα ανακτημένα καύσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάκτηση ενέργειας σε μονάδες καύσης, αλλά και ως δευτερογενές καύσιμο σε ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως του τσιμέντου, βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανίες παραγωγής άσβεστου κ.α.
Πιο ειδική κατηγορία, τα στερεά ανακτημένα καύσιμα (SRF, Solid Recovered Fuel) είναι αυτά που παράγονται με τεμαχισμό και αφυδάτωση στερεών αποβλήτων, τα οποία συνήθως αποτελούνται από τα εύφλεκτα συστατικά δημοτικών και όχι μόνο, στερεών αποβλήτων. Τα καύσιμα που προέρχονται από απορρίμματα ονομάζονται γενικά από τη νομοθεσία “δευτερογενή καύσιμα”. Η διαφορά μεταξύ της γενικής κατηγορίας (RDF, Refuse Derived Fuel) και της πιο ειδικής (SRF, Solid Recovered Fuel), είναι πόσο διαχωρισμένο και επεξεργασμένο είναι το τελικό προϊόν. Το SRF απαιτεί πιο χρονοβόρα διαδικασία, αλλά το υλικό που προκύπτει είναι πιο αποδοτικό ως καύσιμο σε μεγαλύτερο εύρος βιομηχανιών. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε και το πρότυπο ISO 21640:2021 για τις προδιαγραφές και κατηγορίες κατά την παραγωγή στερεών ανακτημένων καυσίμων (SRF).
Πώς παράγονται τα Στερεά Ανακτημένα Καύσιμα (SRF, Solid Recovered Fuel);
Τα υλικά περνούν μια σειρά από μηχανήματα για μηχανικό διαχωρισμό, τεμαχισμό, αέριο διαχωρισμό, διαχωρισμό ανά πυκνότητα και μαγνήτες. Αδρανή υλικά (μη-εύφλεκτα), ανακυκλώσιμα πλαστικά, γυαλιά και μέταλλα απομακρύνονται από το τεμαχισμένο υλικό, αφήνοντας ένα μείγμα κυρίως ανακυκλώσιμου χαρτιού, χαρτονιού, ξύλου, υφάσματος και πλαστικού. Αν και ένα μικρό ποσοστό αυτών των υλικών είναι ανακυκλώσιμο, επειδή έχουν απορριφθεί στο ρεύμα αποβλήτων, δεν βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να προωθηθούν προς ανακύκλωση. Τα μέταλλα διαχωρίζονται από το μείγμα με τη χρήση μαγνητών και τα γυαλιά με μηχανικά μέσα. Ακολούθως, γίνεται αέριος διαχωρισμός των ελαφρών με τα βαριά υλικά. Αυτό γίνεται γιατί τα ελαφρά υλικά έχουν υψηλότερη θερμογόνο δύναμη. Τα βαριά υλικά συνήθως προωθούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). Το υλικό τεμαχίζεται σε μέγεθος έως 30 χιλιοστά, ανάλογα τις προδιαγραφές του τελικού αποδέκτη (πελάτη). Τέλος συσκευάζεται στην επεξεργασμένη μορφή του ως απλό μείγμα ή μπορεί να συμπιεστεί σε μορφή pellet, τούβλoυ κ.α. Έτσι, επιτυγχάνεται ένα μικρό μόνο ποσοστό του αρχικού ρεύματος αποβλήτων να καταλήγει για τελική διάθεση σε ΧΥΤΑ, ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη ποσότητα προορίζεται για ενεργειακή αξιοποίηση.
Είναι τα ανακτημένα καύσιμα (RDF, Refuse Derived Fuel) εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα;
Σε ορισμένες εφαρμογές, τα στερεά ανακτημένα καύσιμα (SRF, Solid Recovered Fuel) εκτιμάται πως θα αντικαταστήσουν έως και το 100% των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Κάθε εφαρμογή απαιτεί διαφοροποιημένο τύπο καυσίμου, υπάρχουν νομοθετικοί και λειτουργικοί κανονισμοί γύρω από το καθένα και φυσικά διαφορετικό κόστος.
Τα ανακτημένα καύσιμα υπάρχουν σχεδόν 30 χρόνια. Ο όρος αυτός επινοήθηκε ώστε να ξεχωρίσει το προϊόν από τα καύσιμα που παράγονταν από μαζική καύση απορριμμάτων (χωρίς να έχει προηγηθεί διαχωρισμός). Παλαιότερα γινόταν μαζική καύση απορριμμάτων κατευθείαν όπως ξεφορτώνονταν από το φορτηγό, σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η διαφορά της μαζικής καύσης απορριμμάτων με τα πρώιμα ανακτημένα καύσιμα ήταν πως τα δεύτερα τεμαχίζονταν και ανακατεύονταν. Με αυτό τον απλό τρόπο, παρότι τα παραγόμενα καύσιμα δεν ήταν καθαρότερα, ήταν πιο ενεργειακά αποδοτικά.
Τα ανακτημένα καύσιμα είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες εφαρμογές και έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντικαθιστούν άλλα καύσιμα. Είναι κατάλληλα μόνο για εφαρμογές που δεν είναι πολύ ευαίσθητες στις διακυμάνσεις της ποιότητας των καυσίμων ή/και όπου θα υπήρχαν χαμηλά ποσοστά υποκατάστασης ορυκτών καυσίμων. Διαφορετικά, τα ανακτημένα καύσιμα μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία ενός εργοστασίου.
Χρειάστηκε λοιπόν να παραχθεί ένα πιο επεξεργασμένο προϊόν, με λιγότερη υγρασία, υψηλότερη θερμογόνο αξία και σταθερότερη ποιότητα. Το προϊόν αυτό, σήμερα γνωστό ως στερεό ανακτημένο καύσιμο (SRF, Solid Recovered Fuel), ανάλογα με την επεξεργασία και ποιότητά του, μπορεί να αντικαταστήσει έως και 100% τα ορυκτά καύσιμα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας. Συνήθως η τιμή αυτή βρίσκεται στο 30-60%. Οι πιο συχνοί αποδέκτες (πελάτες) τέτοιου καυσίμου είναι βιομηχανίες με καμίνια και λέβητες (πχ βιομηχανία τσιμέντου). Η παραγωγή ανακτημένων καυσίμων (RDF, Refuse Derived Fuel), είναι πιο οικονομική αλλά με λιγότερες εφαρμογές από την παραγωγή στερεών ανακτημένων καυσίμων (SRF, Solid Recovered Fuel).
Η παραγωγή στερεών ανακτημένων καυσίμων (SRF, Solid Recovered Fuel) απαιτεί μεγάλη επένδυση σε κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ειδικά στεγνωτήρια για απομάκρυνση της υγρασίας, οπτικά μηχανήματα για το διαχωρισμό των υλικών, τεμαχιστές κ.α. Ένας πολύ ισχυρός μύλος αλέθει τα υλικά και τα βγάζει σε μορφή που μοιάζει με βαμβάκι. Η μορφή αυτή κάνει το προϊόν πιο ομοιογενές με σταθερότερη ποιότητα και καίγεται καλύτερα.
Πηγές:
- https://erfo.info/about-srf/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Refuse-derived_fuel
- https://www.waste360.com/fuel/solid-recovered-fuels-next-frontier-fossil-fuel-alternatives
- https://the-mkgroup.com/what-is-srf-solid-recovered-fuel/
- https://www.siakandaris.gr/material/rdf-srf/
- https://www.veolia.com/en/solution/srf-solid-recovered-fuel-energy-source
- https://www.iso.org/standard/71309.html
Leave a Reply