Μετά από τρία χρόνια σχεδιασμού, μια start up κατασκευαστική εταιρεία στον Καναδά έφτιαξε το πρώτο σπίτι από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, τον Ιούνιο 2019. Περίπου 612.000 πλαστικά μπουκάλια PET (PolyEthylene Terephthalate – τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) μετατράπηκαν σε πάνελ αφρού για την κατασκευή ενός σπιτιού 185 τετραγωνικών μέτρων. Είναι ένα συναρπαστικό και περιβαλλοντικά ελπιδοφόρο έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 10 μήνες από ένα μικρό συνεργείο 8-10 ατόμων και το οποίο οι εμπνευστές του λένε πως σχεδίασαν με προτεραιότητα να δείξουν τι μπορεί να γίνει μέσω ανακύκλωσης υλικών.

Η τεχνολογία μετατροπής ανακυκλωμένου PET σε πάνελ αφρού δεν είναι καινούρια. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στους κλάδους αεροδιαστημικής και μόνωσης, αλλά για πρώτη φορά για κατασκευή αποκλειστικού δομικού υλικού κτηρίων. Κάτι τέτοιο δίνει στη βιομηχανία ανακύκλωσης μία πολύ καλή εναλλακτική, σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν βρεθεί με τεράστιους όγκους απορριμμάτων προς διαχείριση, μετά τις αρχές του 2018 όπου η Κίνα έκλεισε τις πόρτες της στα εισαγόμενα απορρίμματα.

Μετά τη συλλογή τους, τα πλαστικά μπουκάλια τεμαχίζονται σε νιφάδες και περνάνε μια διαδικασία θέρμανσης ώστε να πάρουν σχήμα κόκκου (pellets). Ύστερα τοποθετούνται σε μια χοάνη όπου επεξεργάζονται με αέρια για να λιώσουν και να γίνουν αφρός. Όταν ο αφρός ψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου δημιουργεί ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό. Η κατασκευή των συγκεκριμένων πάνελ αφρού έγινε από την εταιρεία Armacell, στο Οντάριο Καναδά. Έπειτα μεταφέρθηκαν στην κατασκευαστική εταιρεία όπου και ενισχύθηκαν με μία στρώση υαλοβάμβακα. Το τελικό προϊόν ήταν πάνελ αφρού για πλαστικούς τοίχους πάχους περίπου 15 εκατοστών.

Η κατασκευαστική JD Composites επέλεξε το ΡΕΤ γιατί είναι ευπροσάρμοστο και οικονομικό υλικό και ένα από τα πλαστικά που προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση. Υπολογίζεται πως κάθε λεπτό αγοράζονται 1.000.000 πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης παγκοσμίως. Επιπλέον, το ΡΕΤ είναι πιο ασφαλές σε σύγκριση με άλλα πλαστικά όπως για παράδειγμα το PVC (PolyVinyl Chloride – πολυβινυλοχλωρίδιο) το οποίο ακόμη και μετά από κατάλληλη επεξεργασία, εκπέμπει πτητικές οργανικές ενώσεις, κάποιες εκ των οποίων είναι αποδεδειγμένα βλαβερές. Το ΡΕΤ, από την άλλη, είναι αδρανές και ασφαλές μετά από επεξεργασία και δεν εκπέμπει, ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή.

Το σπίτι με τα 3 υπνοδωμάτια αποτελείται από περίπου 170 πάνελ αφρού ΡΕΤ, ανακυκλωμένα υλικά όπως αλουμίνιο και ξύλο και γυψοσανίδες. Τα πάνελ ενώνονται μεταξύ τους με χημικούς δεσμούς κάτι που ενισχύει την αντοχή του κτηρίου.

Οι πλαστικοί τοίχοι παρέχουν καλύτερη θερμική μόνωση από άλλα διαδεδομένα υλικά. Μιας που σχεδόν όλο το σπίτι είναι από πλαστικό (ακόμη και οι δοκοί δόμησης), οι μόνες θερμικές απώλειες είναι από τα τζάμια. Οι κατασκευαστές υπολόγισαν πως έχει 2.3 φορές καλύτερη ενεργειακή απόδοση από τα “συνήθη” σπίτια.

Επιπλέον, το πλαστικό δεν απορροφά υγρασία, ούτε αλλοιώνεται από μούχλα ή σήψη κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ χαμηλά έξοδα συντήρησης. Η αξία των πάνελ αφρού προς το παρόν είναι όμοια με άλλα δομικά υλικά, αλλά η κατασκευαστική προβλέπει πως η τιμή τους θα πέσει στο μέλλον.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτών των πάνελ είναι το πολύ χαμηλό τους βάρος σε σχέση με άλλα δομικά υλικά, με αποτέλεσμα να έχουν εύκολη και γρήγορη διαχείριση και μεταφορά. Μετά την παραγωγή των πάνελ, όλο το σπίτι “στήθηκε” μέσα σε λίγες ημέρες από συνεργείο 8-10 ατόμων, ενώ μόνο οι τοίχοι χρειάστηκαν 7 ώρες.

Το σπίτι πληροί τους κανονισμούς πυρασφάλειας και η αντοχή του σε στατικό φορτίο είναι συγκρίσιμη με κτήρια από τσιμέντο. Δείγμα του πάνελ αφρού έχει ελεγχθεί σε ειδικό εργαστήριο για την αντοχή του σε δυνατό άνεμο και άντεξε ακόμη και 524 χλμ/ώρα (διπλάσια ταχύτητα από τυφώνα κατηγορίας 5). Μάλιστα το πρώτο σπίτι της εταιρείας, άντεξε χωρίς ζημιές τον ισχυρότατο τυφώνα Dorian, που πέρασε από την περιοχή το Σεπτέμβριο 2019.

Για υπόστεγα και καταστρώματα, μπορεί να χρειαστούν 15000 – 45000 πλαστικά μπουκάλια, ενώ για ένα σπίτι χρειάζονται 500000 – 750000, ανάλογα το εμβαδόν. Μια τέτοιου είδους χρήση για αναλώσιμα πλαστικά μπουκάλια, μειώνει σημαντικά τον όγκο απορριμμάτων προς διαχείριση, τα οποία πολύ συχνά καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον.

Φωτογραφίες του σπιτιού και βίντεο της κατασκευής του.

Πηγές:

 1. https://www.forbes.com/sites/scottsnowden/2019/08/27/canadian-construction-company-builds-house-from-600000-recycled-plastic-water-bottles/?sh=266687273b44#6a17d2423b44
 2. https://www.cbc.ca/news/canada/nova-scotia/plastic-bottle-home-nova-scotia-1.5188749?__vfz=medium%3Dsharebar
 3. https://interestingengineering.com/builder-creates-a-home-out-of-612000-plastic-soda-bottles
 4. https://www.plasticsnews.com/article/20181213/NEWS/181219947/startup-firm-uses-recycled-pet-panels-to-make-durable-homes?utm_medium=social&utm_campaign=socialflow&utm_source=facebook&X-IgnoreUserAgent=1
 5. https://www.fastcompany.com/90371912/this-hurricane-proof-home-is-made-from-600000-plastic-bottles
 6. https://www.triplepundit.com/story/2019/startup-building-homes-recycled-pet-bottles/84176/
 7. https://www.ctvnews.ca/canada/home-built-using-more-than-600k-recycled-plastic-bottles-hits-n-s-housing-market-1.4483733#_gus&_gucid=&_gup=Facebook&_gsc=Ao2IgSL
 8. https://www.novascotiabusiness.com/articles/world-excess-plastic-bottles-jd-composites-found-their-home?utm_campaign=coschedule&utm_source=facebook_page&utm_medium=Nova+Scotia+Business+Inc.+%28NSBI%29&utm_content=In+a+world+of+excess+plastic+bottles%2C+JD+Composites+found+their+home
 9. https://www.canplastics.com/features/unbottled-potential-nova-scotia-beach-house-made-from-620000-recycled-pet-bottles/
 10. https://www.livingcircular.veolia.com/en/inspirations/they-built-first-house-plastic-bottles
 11. https://www.theweathernetwork.com/ca/news/article/nova-scotia-company-uses-millions-of-plastic-bottles-to-build-homes-recycling-climate-change