Στη βιομηχανία της μόδας, οι πιο κοινές πρώτες ύλες είναι το βαμβάκι, η βισκόζη και ο πολυεστέρας. Ο τρόπος παραγωγής, η προέλευση και επεξεργασία των υλών αυτών, επηρεάζουν τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον. Για αυτό το λόγο, πολυεθνικές εταιρείες μόδας, παίρνουν μέρος σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες για την προώθηση βιώσιμων πρώτων υλών και ινών, συμβάλλοντας στη διάδοση της χρήσης τους στη βιομηχανία.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν εκπαίδευση των εργαζομένων που κάνουν τις αγορές υλικών αλλά και των μεγάλων προμηθευτών. Με αυτό τον τρόπο ευαισθητοποιούνται για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των επιλογών τους ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση πιο βιώσιμων υλικών. Ο κολοσσός μόδας Inditex δηλώνει πως το 2025, το 100% των πρώτων υλών από βαμβάκι, λινό, βισκόζη και πολυεστέρα, που χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα του, θα είναι ανακυκλωμένα ή θα έχουν περισσότερο βιώσιμη προέλευση.

Το βαμβάκι είναι από τις σημαντικότερες πρώτες ύλες στη βιομηχανία της μόδας. Συγχρόνως όμως, η καλλιέργεια βαμβακιού απαιτεί πολλούς πόρους. Οι μεγάλες εταιρείες δεσμεύονται να κινηθούν προς πιο βιώσιμες παραγωγές βαμβακιού, όπως για παράδειγμα, το οργανικό, το ανακυκλωμένο και το λεγόμενο “καλύτερο” βαμβάκι (Better Cotton Initiative – BCI).

Το οργανικό βαμβάκι καλλιεργείται χωρίς λιπάσματα ή χημικά φυτοφάρμακα και προέρχεται από σπόρους που δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά. Η καλλιέργεια οργανικού βαμβακιού απαιτεί 90% λιγότερο νερό και 60% λιγότερη ενέργεια από το κανονικό βαμβάκι και μειώνει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της παραδοσιακής παραγωγής βαμβακιού. Το ανακυκλωμένο βαμβάκι απαιτεί περίπου 80% λιγότερο νερό από τη συμβατική καλλιέργεια και έχει πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί χωρίς πρόβλημα, με άλλες ίνες.

Υπάρχουν διάφορες παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την προώθηση της βιωσιμότητας στη βιομηχανία βαμβακιού, οι οποίες συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες παραγωγής ρούχων. Για παράδειγμα οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί:  Textile Exchange  που προωθεί τη βιωσιμότητα, ιδίως μέσω της βιολογικής καλλιέργειας βαμβακιού και ο Better Cotton που φέρνει σε επαφή όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να διασφαλιστεί ότι η παραγωγή βαμβακιού βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των καλλιεργητών της και είναι καλύτερη για το περιβάλλον.

Η χρηματοδότηση ορισμένων γεωργικών έργων στην Κίνα και την Ινδία προωθεί οικολογικές τεχνικές, την ανάπτυξη αποθεμάτων σπόρων κατάλληλων για βιολογική γεωργία, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και την υπεύθυνη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Τα έργα αυτά όχι μόνο συμβάλλουν στην βελτίωση των περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων, αλλά βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και των οικογενειών τους.

Η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, έχει οδηγήσει στη δημιουργία εταιρειών όπως η Tencel, η οποία μετατρέπει τα βαμβακερά απόβλητά σε υψηλής ποιότητας ίνες, όπως για παράδειγμα η ίνα Lyocell που παράγεται από ανακυκλωμένο βαμβάκι και ξύλο. Οι ίνες Lyocell, βισκόζη και modal ανήκουν σε μια ομάδα ινών που παράγονται από πολτό κυτταρίνης που προέρχεται από ξύλο. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως ο Canopy επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την προστασία των δασών και να ερευνήσουν περισσότερο βιώσιμες επιλογές για τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας.

Με την ενθάρρυνση λοιπόν των μεγαλύτερων εταιρειών μόδας, πολλοί προμηθευτές ινών, υιοθετούν ορθές πολιτικές για δασικά προϊόντα, διασφαλίζοντας ότι οι πρώτες ύλες δεν προέρχονται από αρχαία ή απειλούμενα δάση αλλά από δάση στα οποία γίνεται διαχείριση με βιώσιμο τρόπο.

Προτιμώνται πάντα τα υλικά με υψηλότερο ποσοστό ανακυκλωμένων υλών. Η διαδικασία ανακύκλωσης υφασμάτων από πολυεστέρα και πολυαμίδιο μειώνει την κατανάλωση φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, του πετρελαίου και του νερού. Επίσης μειώνεται σημαντικά ο όγκος αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Στην Ελλάδα, υπάρχει δίκτυο κόκκινων κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδυμάτων της Recycom.

6 Ιουλίου 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.