Τοξικά απόβλητα στο σπίτι και ανακύκλωση

Όταν ακούμε για τοξικά απόβλητα, το μυαλό μας πηγαίνει σε μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα που μέσω της παραγωγικής τους διαδικασίας παράγουν επικίνδυνα απόβλητα και εκλύουν καυσαέρια επιβλαβή για το περιβάλλον. Δυστυχώς ο κίνδυνος ρύπανσης δεν περιορίζεται μόνο στις βιομηχανίες. Στη πραγματικότητα ο κίνδυνος ύπαρξης και εν συνεχεία απόρριψης επιβλαβών επικίνδυνων αποβλήτων υπάρχει για τον καθένα μας και μέσα στο σπίτι μας.

Κοιτάξτε μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας σας, στο γκαράζ σας, το υπόστεγο ή το εργαστήριό σας, στην αποθήκη σας, στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, ακόμη και στο γραφείο σας. Θα βρείτε αρκετά τοξικά απόβλητα σε μικρότερη κλίμακα. Τα κυρία είδη των οικιακών επικίνδυνων αποβλήτων που πρέπει να συλλέγονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απορρίπτονται στους κοινούς κάδους σκουπιδιών ή ανακύκλωσης είναι τα εξής:

 
*φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και οι συσκευασίες τους

*φάρμακα, υδραργυρικά θερμόμετρα
 
*αραιωτικά χρωμάτων, διαλύτες χρωμάτων, βερνίκια και γυαλιστικά, βερνίκια νυχιών, λαδομπογιές και οι συσκευασίες τους
 
*χημικά για πισίνες, καθαριστικά τουαλέτας και πατώματος, μελάνια και οι συσκευασίες τους
 
*9-βόλτες μπαταρίες Ni-Cad, μπαταρίες αυτοκίνητου
 
*φιάλες προπανίου
 
*χημικές ουσίες γενικότερα
 
*λάμπες φθορισμού, προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο, πυροσβεστήρες, σπρέι αεροζόλ
 
*αντιψυκτικά υγρά αυτοκινήτου, γράσα, γυαλιστικά, μπαταρίες και φίλτρα λαδιού
 
*μεταχειρισμένα μηχανέλαια
 
*υγρά ψύξης κλιματιστικών, αντιψυκτικά υγρά, γλυκερίνη

Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε τη τάση να συσσωρεύουμε σε διάφορους χώρους στο σπίτι μας, χρώματα, διαλυτικά, καθαριστικά, φυτοφάρμακα, τεχνητά λιπάσματα, παλαιά καύσιμα, χλωρίνη και άλλα είδη που περιέχουν τοξικές ουσίες και πολύ περισσότερο ρυπασμένες συσκευασίες που τα περιέχουν. Έχει υπολογιστεί ότι σε διάστημα 2 ετών ένα μέσο νοικοκυριό συσσωρεύει κατ´ εκτίμηση ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων και ρυπασμένων κενών συσκευασιών ακατάλληλων προς χρήση, 40 λίτρων.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και με βάση ότι μια οικογένεια αποτελείται κατά μέσο όρο από περίπου 2,6 άτομα, προκύπτουν για δέκα εκατομμύρια ελληνικό πληθυσμό, 3.846.153 νοικοκυριά. Με 40 λίτρα επικίνδυνα απόβλητα ανά νοικοκυριό, συγκεντρώνουμε το απίστευτο νούμερο των 154.000 κυβικών μέτρων τοξικών αποβλήτων σε κάθε διετία. Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα απόβλητα καταλήγουν κάποια στιγμή μοιραία η στον μεταλλικό κάδο, η στον μπλε κάδο, ή στην αποχέτευση (αν πρόκειται για υγρά), ή στην παράνομη ανακύκλωση (σε ότι αφορά κενές ρυπασμένες μεταλλικές συσκευασίες) από τους χιλιάδες πλανόδιους οικονομικούς μετανάστες που τα μαζεύουν στα καροτσάκια των super market χώνοντας το κεφάλι τους μέσα στους γκρι ή μπλε κάδους σκουπιδιών και τα παραδίδουν άνευ παραστατικών σε χιλιάδες ανακυκλωτές ανεξέλεγκτα.

Συγκριτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κατά μέσο όρο ετήσια παραγόμενη ποσότητα επικίνδυνων αποβλήτων προερχόμενη από την βιομηχανία στην ελληνική επικράτεια ανέρχεται σε 360.000 τόνους αποβλήτων. Παρακολουθώντας και συγκρίνοντας τα παραπάνω νούμερα, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της ρύπανσης που μας επιβαρύνει διαχρονικά.

Κάθε νοικοκυριό έχει την ευθύνη να διαχειρίζεται τα επικίνδυνα απόβλητα που καθημερινά παράγει. Τα απόβλητα αυτά στην Ευρώπη συλλέγονται σε ειδικές συσκευασίες από τους ιδιώτες και παραδίδονται σε δημοτικές αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις με μέριμνα της πολιτείας ή του κάθε δήμου από όπου και οδηγούνται σε νόμιμες εγκαταστάσεις διαχείρισης και οριστικής διάθεσης.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα τέτοιες δυνατότητες και έτσι οφείλουμε να ακολουθούμε λύσεις με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Πρόσφατα από τον ΕΟΦ, δόθηκε λύση στα ληγμένα φάρμακα ιδιωτών όπου τοποθετηθήκαν ειδικοί κάδοι για τα ληγμένα φάρμακα σε 12.000 φαρμακεία όλης της χώρας για την συλλογή και την διαχείριση τους. Σημειώνεται ότι ετησίως πετιούνται στα σκουπίδια φάρμακα αξίας 1 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή το 40% των ελληνικών νοικοκυριών διατηρούν στο σπίτι τους ληγμένα φάρμακα.

Μην πετάτε τα αχρησιμοποίητα ή ληγμένα ...

Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να πετούν τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιούν η έχουν λήξει στους ειδικούς πράσινους κάδους. Από εκεί θα μεταφέρονται σε χώρο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και έπειτα θα παίρνουν το δρόμο για το εξωτερικό, όπου σε ειδικά κέντρα θα γίνεται αδρανοποίηση και καύση τους.

Όλα τα υπόλοιπα τοξικά απόβλητα παραμένουν στο σπίτι μας και συνεχίζουν να ρυπαίνουν τη χώρα μας.
 
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία. Έτσι μέχρι να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα τρόπους διαχείρισης των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, το καλύτερο είναι να φροντίσουμε όλοι να βάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερα τοξικά στο σπίτι μας.

Λύσεις
 
Υπάρχουν τόσες πολλές φυσικές εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες σήμερα για να αντικαταστήσουν πολλές σκληρές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας.
 
Διαλυτικά:

Αντί για διαλυτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά σαπουνιού υδροδιαλυτά.
 
Χρώματα:

Αν ψάχνουμε για οικολογικά προϊόντα, ο πιο εύκολος τρόπος να τα επισημάνουμε στα ελληνικά χρωματοπωλεία είναι το σήμα της «Γαργαρέττας». H «Γαργαρέττα» που βλέπουμε πάνω στις συσκευασίες είναι το λογότυπο που χαρακτηρίζει όλα τα προϊόντα στα οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επαναληπτικός έλεγχος στα προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση γίνεται κάθε 5ετία. Tη «Γαργαρέττα» φέρουν προϊόντα που:
 *Προσφέρουν υψηλή καλυπτικότητα και απόδοση. *Περιέχουν χαμηλά ποσά οργανικών πτητικών διαλυτών (VOC).  *Eξασφαλίζουν ικανοποιητικές αντοχές στη φθορά. * Δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα ούτε καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. * Δεν φέρουν κανένα σύμβολο κινδύνου στην ετικέτα τους. * Σε «όλο τον κύκλο της ζωής τους» ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον. *Tα έχει ελέγξει και πιστοποιήσει ανεξάρτητος οργανισμός.
 


Φυτοφάρμακα – εντομοκτόνα:
 

Φυτοφάρμακα: Καθημερινή απειλή για την ...


Βασικό σπρέι σαπουνιού: 1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό, 2 κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα όταν χρειαστεί.
Είναι κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακάρεα, οι θρύπες, οι αφίδες (μελίγκρες) και οι λευκές μύγες. Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.
 
Σπρέι λεμονιού: Καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι και βράστε τη για 10 λεπτά. Κρυώστε το και ψεκάστε με αυτό. Η Limonene είναι η δραστική ουσία.
 
Σπρέι αλευριού:
2-4 κουτάλια σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
 Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί. Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδης ουσία, που δουλεύει σαν μια κολλώδης παγίδα για το έντομο που την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά του μέρη.
 
Σπρέι κρεμμυδιού:
Στην παραδοσιακή γεωργία, χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακαρέων. Χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου παραμένουν για 24 ώρες, το μίγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.
 
Γενικής χρήσης σπρέι σκόρδου-καυτερής πιπεριάς :

6 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι
1 κιλό νερό
 Βάλτε τα συστατικά με λίγο νερό σε ένα μπλέντερ και χτυπήσετε μέχρι να λιώσουν
 Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και αφήστε τα σε ένα δοχείο για 24 ώρες. Μετά σουρώστε το και ψεκάστε.
 
Ξύδι:
Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορου).
 
Αναμείξτε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως.
 Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.
 
Μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) – Μυκητοκτόνο:
 Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία μυκήτων των φυτών.
Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε ένα 4 λίτρα νερό.
Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό ή εντομοκτόνο σαπούνι στο μίγμα για να βοηθήσει να εξαπλωθεί πιο ομοιόμορφα στα φύλλα. Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κάτω φύλλων.
Το όξινο ανθρακικό κάλιο επίσης αντιμετωπίζει μύκητες και δεν προσθέτει άλατα (νατρίου) στο έδαφος.
 
Γάλα:
Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
Οικολογικά καθαριστικά και οικονομικότερα όσων βάζετε για το σπίτι. Μάλιστα είναι ταξινομημένα με βάση το που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.

Φτιάχνουμε μόνοι μας οικολογικά ...

 
Καθιστικό-Ξύλινα έπιπλα:
Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.
 
Τζάκι:
 1) Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα.
2) Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.
 
Χαλί:
Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη.
Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.
 
Aσημικά:
 Ανακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Ψάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί.
 
Μπρούντζινα:
Τρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύντε τα.
 
Πατώματα:
Για να καθαρίσετε τα πατώματα, χρησιμοποιήστε νερό και ξίδι. Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και ένα φλιτζάνι baby oil.
Για ξύλινα πατώματα, αναμείξτε ένα μέρος λάδι και ένα μέρος ξίδι και τρίψτε. Ιδικά για τα ξύλινα πατώματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υφάσματα από μικροΐνες παγιδεύουν τη σκόνη. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα πατώματα με μια σκούπα από αυτό το ύφασμα ή τυλίξτε γύρω της ένα τέτοιο πανί.
Ποτέ μη ρίχνετε νερό σε ξύλινα πατώματα.
Καθαριστικό με βότανα για τα πατώματα: Αυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι. Χρησιμοποιείτε 1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι, 1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού, 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.
 
Μπάνιο Νιπτήρας, βρύσες: 
Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
 Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
 Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά
 
Παράθυρα:
 Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
Αν τα τζάμια είναι πολύ βρώμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα:
1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
2 φλιτζάνια νερό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρα και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.
 
Πλακάκια μπάνιου:
 Πριν τον καθαρισμό, ρίξτε άφθονο καυτό νερό με το τηλέφωνο του ντους. O ατμός θα διαλύσει τη βρομιά.
Αν τα πλακάκια είναι πολύ βρώμικα, καθαρίστε τα με τέσσερα λίτρα νερό στα οποία θα έχετε ρίξει 3 κουταλιές ξίδι.
 
Mπανιέρα:
1) Για να ξεμπλοκάρετε την μπανιέρα από τις τρίχες που μαζεύονται στην τρύπα της αποχέτευσης, δοκιμάστε να την ψεκάζετε με αποτριχωτικό σπρέι. Aκούγεται παράξενο, αλλά λειτουργεί! Όταν έχει καθαρίσει η αποχέτευση, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και καυτό νερό.
2) Oι λεκέδες στην μπανιέρα φεύγουν με ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξίδι και πέντε μέρη νερό.
3) Kαθαρίζετε τα απομεινάρια σαπουνιού με σφουγγάρι που έχετε πρώτα βουτήξει σε λευκό ξίδι και μετά σε μαγειρική σόδα.
 
Μπανιέρα, νιπτήρας, ντους, φορμάικες:
 Aυτό το μείγμα είναι εξαιρετικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, αλλά και φορμάικες.
1)Aνακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Pίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.
 
Μούχλα: 
Για τη μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου (ή όπου αλλού υπάρχει)
2 κουταλάκια αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
2 φλιτζάνια νερό.
 Aνακατεύετε σε ψεκαστήρι, ανακινείτε καλά και ψεκάζετε όπου υπάρχει πρόβλημα. Mην ξεβγάλετε. H έντονη μυρωδιά θα φύγει σε μία μέρα. Tο αιθέριο έλαιο tea tree, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ακριβό, αλλά το μείγμα θα κρατήσει μήνες, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μούχλας στο σπίτι.
 
Λεκάνη
1) Xρησιμοποιήστε βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγο σε ένα σφουγγάρι και τρίβετε την επιφάνεια.
2) Kαλή δουλειά κάνουν οι ταμπλέτες για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Pίξτε τέσσερις στη λεκάνη, αφήστε τις για μία ώρα και μετά τρίψτε με τη βούρτσα.
3) Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη σειρά: καζανάκι, χερούλι, εξωτερικό μέρος λεκάνης, καπάκι, κάθισμα, εσωτερικό.
 
Oσμές
Για να αρωματίσετε το μπάνιο, περάστε τη λάμπα (όταν είναι σβησμένη) με ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που σας αρέσει. Όταν ανάψετε το φως, η θερμότητα θα διασκορπίσει παντού το άρωμα.
 

12 φυσικά καθαριστικά για λεκέδες και ...


Κουζίνα

Ψυγείο:
 Aδειάζετε το ψυγείο από τα τρόφιμα.
Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε:
1) 1 κουταλάκι βόρακα
2) 3 κουταλιές ξίδι
3) 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Ανακινήστε, ψεκάζετε και σκουπίζετε.
 
Πλακάκια
Aν έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι.
Tο περισσότερο λίπος μαζεύουν τα πλακάκια κοντά στην εστία. Bρέξτε και στύψτε ένα σφουγγάρι, ρίξτε του μαγειρική σόδα και τρίψτε.
Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Tρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.
 
Pάφια
Aδειάστε τα και πάρτε τα με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας τη σκόνη, τα ψίχουλα κλπ. Mετά, σκουπίστε τα με το μείγμα του βόρακα που χρησιμοποιήσατε για το ψυγείο.
 
Πάγκοι:
 Xρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό γενικό καθαριστικό:
1) 1/2 κουταλάκι υγρή σόδα (ανθρακικό νάτριο)
2) 2 κουταλάκια βόρακα
3) 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
4) 2 φλιτζάνια καυτό νερό.
Aνακατεύετε τα υλικά σε ψεκαστήρι. Pίχνετε καυτό νερό, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά. Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή το μπάνιο. Για σκληρούς λεκέδες, αφήστε το να ενεργήσει για λίγα λεπτά, πριν σκουπίσετε.
 
Πλύσιμο πιάτων:
 1) Για να κάνετε το απορρυπαντικό των πιάτων να δουλέψει πιο σκληρά για εσάς, προσθέστε μία-δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στο νερό με το οποίο πλένετε τα πιάτα.
2) Kαθαρίστε τους λεκέδες στις πορσελάνες τρίβοντας με μαγειρική σόδα.
Φούρνος (ηλεκτρικός και μικροκυμάτων) 1) Για δύσκολους λεκέδες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και 2 κουταλάκια βόρακα σε ζεστό νερό.
2) Για το φούρνο μικροκυμάτων, γεμίστε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών και ένα φλιτζάνι νερό. Aνάψτε το φούρνο και, αφού βράσει, βγάλτε το και καθαρίστε με ένα πανί.
 
Nεροχύτης, βρύση
Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
 
Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
 Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
 Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
 
Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά
 
Κρεβατοκάμαρα

Oσμές:
 Pίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα βάλετε σε ένα βαζάκι, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο που θα έχετε τρυπήσει σε πολλά σημεία. Kρύψτε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας, για να είναι η μυρωδιά πιο έντονη.

Τα αιθέρια έλαια που θα σε βάλουν… σε ...


 
Kρεβάτι:
 1) Aερίστε τα στρώματα των κρεβατιών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί η υγρασία και ύστερα περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.
2)Aν πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, προσθέστε μερικά μπαλάκια του τένις στο στέγνωμα. Aυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φουσκωτά.
 
Tοίχοι:
 1) Kαθαρίζετε με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι.
2) Aν υπάρχει μούχλα, καθαρίζετε με ξίδι και αλάτι σε ίσα μέρη. Για μολυβιές στους τοίχους, χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ – ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
 
Μελάνια
 Ποια είναι η λύση σε αυτό; Πολύ απλά: Μην πετάτε τα άδεια σας μελάνια, ξαναγεμίστε τα.
Πως να το κάνετε αυτό; Όταν τα μελάνια του εκτυπωτή σας (ή το «toner» για τους laser εκτυπωτές) αδειάσουν, μπορείτε να πάτε σε μαγαζιά που ξαναγεμίζουν μελάνια και να κάνουν τη δουλειά για σας εντός λίγης ώρας (πολλές φορές παίρνουν τα άδεια μελάνια σας και σας δίνουν γεμάτα απευθείας). Από οικονομικής πλευράς, αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει μέχρι και 60% (!) από το να αγοράζετε καινούργια.
 
Οικολογικά βερνίκια νυχιών
 Φυσικά βερνίκια νυχιών. Δεν περιέχουν στη σύνθεσή τους φορμαλδεΰδες, τολουόλη, φθαλικές ενώσεις και καμφορά.
 Τα φυσικά αυτά βερνίκια νυχιών είναι διαθέσιμα στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ανά την Ελλάδα.
 
Υδραργυρικά θερμόμετρα
 Μη χρησιμοποιείτε υδραργυρικά θερμόμετρα. Είναι πολύ επικίνδυνα όταν σπάσουν. Αντικαταστήστε τα με ηλεκτρονικά. Τα παλιά υδραργυρικά μπορείτε να τα παραδώσετε στο φαρμακείο σας.
 
Οικολογικοί λαμπτήρες
 Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες LED.
Η οικολογικότερη επιλογή φωτισμού, οι λάμπες LED εξοικονομούν ρεύμα σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε κάνετε απόσβεση μέσα σε μόλις 18 μήνες.
Οι λάμπες LED διαρκούν έως και 25 έτη και, επομένως, τις αντικαθιστάτε πολύ πιο σπάνια σε σύγκριση με τις υπόλοιπες λάμπες. Αποτελούν μια επένδυση που διαρκεί για πάρα πολλά χρόνια.
Οι λάμπες LED δεν χρησιμοποιούν καθόλου επικίνδυνες ύλες, καθιστώντας τις ασφαλείς για οποιοδήποτε δωμάτιο και πρακτικές ως προς την απόρριψή τους.
 
Αντιψυκτικά υγρά αυτοκινήτου, μπαταρίες, φίλτρα λαδιού κλπ.
 Παραδώστε τα παραπάνω σε συνεργείο αυτοκινήτων που συνεργάζεστε και έχει πιστοποιητικό για την νόμιμη διαχείριση τοξικών από αδειοδοτημένη εταιρεία από το ΥΠΕΚΑ.
 
Μεταχειρισμένα τηγανέλαια
 Συλλέξτε τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια σε μεγάλη συσκευασία (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπιτόνι λαδιού 20λιτρο) και μετά φωνάξτε έναν αδειοδοτημένο συλλέκτη χρησιμοποιημένων τηγανελαίων να τα παραλάβει από το σπίτι σας στο επόμενο δρομολόγιο του. Κάθε νόμος διαθέτει πλέον αρκετούς αδειοδοτημένους συλλέκτες.

Πηγή: tvxs.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.