Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

Thes | Γιατί πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση;

Μερικές απλές οδηγίες για σωστή ανακύκλωση!

Όπως είναι γνωστό στον μπλε κάδο βάζουμε αλουμινένιες, τσίγκινες, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες. Τι γίνεται όμως όταν το το γυαλί είναι σπασμένο ή το χαρτί λερωμένο;

Μερικές οδηγίες για 15 υλικά που φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.

  1. Σπασμένο γυαλί: Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Το σπασμένο γυαλί το πετάμε μόνο στους κοινούς κάδους.
  2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού: Τα κουτιά από πίτσα και οι συσκευασίες έτοιμου φαγητού είναι γεμάτα από λάδια και λίπη και δεν ανακυκλώνονται.
  3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες: Οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται.
  4. Κομματάκια χαρτί: Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4.
  5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί: Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν είναι καθαρά.
  6. Υλικά από πηλό: Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης όπως οι παλιές κούπες του καφέ δεν πρέπει να πεταχτούν στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
  7. Αφρολέξ και φελιζόλ: Καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.
  8. Συσκευασίες τοξικών υλικών: Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά. δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.
  9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες: Παρότι κατασκευάζονται κυρίως από αλουμίνιο περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.
  10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα: Τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.
Ανακύκλωση - Green Guide

11. Πλαστικά έπιπλα: Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων, που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.

12. Συρμάτινες κρεμάστρες: Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Επομένως, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

13. Τηλεκάρτες: Δεν θεωρούνται συσκευασίες, γι’ αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).

14. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια: Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε καδο.

15. Κουτιά χυμών: Ορισμένα κουτιά χυμών δεν ανακυκλώνονται λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Πηγή: followgreen.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.