Τα πλαστικά δαχτυλίδια συσκευασιών μπύρας χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 στις Η.Π.Α. και ήδη οι επιστήμονες περιβάλλοντος επισήμαναν την αναγκαιότητα να μειωθεί η χρήση τους από τη δεκαετία του 1970. Σε καθαρισμό παραλίας το 1988 στο Όρεγκον Η.Π.Α., μάζεψαν 1500 πλαστικά δαχτυλίδια συσκευασίας μέσα σε λίγες ώρες!

Παρότι τα πλαστικά καλαμάκια και δαχτυλίδια είναι μόνο μικρό μέρος των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα, συχνά θεωρούνται οι μεγαλύτεροι εχθροί των ωκεανών κι αυτό γιατί εικόνες από άτυχα θαλάσσια ζώα όπως χελώνες με καλαμάκια στη μύτη ή μπερδεμένες σε πλαστικά δαχτυλίδια, ξεσηκώνουν αντιδράσεις ενάντιά τους.

Μια start up εταιρεία στις Η.Π.Α. ήρθε να δώσει τη λύση, παράγοντας δαχτυλίδια συσκευασίας μπύρας με την επωνυμία E6PR™ (Eco Six Pack Ring). Είναι τα πρώτα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κατασκευάζονται από οργανικά παραπροϊόντα που προορίζονταν προς απόρριψη. Η εταιρεία, συστάθηκε το 2017 και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ενός διαφημιστικού οργανισμού, μιας εταιρείας που προμηθεύει βιοδιασπώμενες συσκευασίες στη Μεξικανική αγορά, και άλλων επενδυτών από τον κλάδο συσκευασίας αναψυκτικών.

Το E6PR™ κατασκευάζεται από οργανικά υλικά και άρα μπορεί να κομποστοποιηθεί! Αλλά ακόμη κι αν απορριφθεί ακατάλληλα και καταλήξει στη φύση ή στη θάλασσα, αποσυντίθεται σε διάστημα μερικών εβδομάδων (λιγότερο από 200 ημέρες, ανάλογα το οικοσύστημα) χωρίς να βλάπτει την άγρια ζωή όπως τα πλαστικά δαχτυλίδια.

Επίσης, η εταιρεία εγγυάται πως το προϊόν είναι εξίσου ανθεκτικό με τα πλαστικά δαχτυλίδια κάτι που πιστοποιείται από αντίστοιχους τοπικούς φορείς. Είναι ανθεκτικό σε συνθήκες υγρασίας, παλετοποίησης, μεταφοράς και είναι πιστοποιημένα βιοδιασπώμενο, έχει περάσει δοκιμασία τοξικότητας , έχει βρεθεί πως έχει έλλειψη βιοκτόνων και  βλαβερών πτητικών ενώσεων και περιέχει λιγότερα βαρέα μέταλλα από το γάλα!

Μέχρι στιγμής πάνω από 150 μάρκες μπύρας σε 19 χώρες παγκοσμίως έχουν κάνει τη μετάβαση στο E6PR™. Το προϊόν δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην Ελληνική αγορά αλλά ελπίζουμε να το δούμε σύντομα!

Ιστοσελίδα και Facebook του προϊόντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.