Φιλότιμες οι προσπάθειες για να περιοριστεί η χρήση των πλαστικών, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι να δοθεί πραγματική λύση στο πρόβλημα και έως τότε μπορεί η κατάσταση να έχει γίνει μη αναστρέψιμη για τη χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη.
Έρευνες επιστημόνων σχετικά με την ανάπτυξη νέων υλικών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του πλαστικού σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως συσκευασίες φαγητού, μπουκάλια, μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, καλαμάκια κλπ.
Ένα από αυτά τα υλικά είναι και το MarinaTex της Lucy Hughes από το Πανεπιστήμιο του Sussex, η οποία κέρδισε το φετινό διεθνές βραβείο James Dyson.
Το MarinaTex είναι ένα υλικό κατασκευασμένο από οργανικά απόβλητα ψαριών και κόκκινα φύκη που αφήνει την αίσθηση του πλαστικού υλικού, ενώ είναι παράλληλα διάφανο και εύκαμπτο. Η παραγωγή του μπορεί να γίνει μαζικά με πολύ χαμηλό κόστος διότι η βιοσύνθεση του απαιτεί μικρή ποσότητα ενέργειας και χαμηλές θερμοκρασίες. Το πιο θετικό απ’ όλα; Βιοδιασπάται μόνο του μέσα σε 4 έως 6 εβδομάδες.
Τα απόβλητα των ψαριών προέρχονται από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και γενικότερα τη βιομηχανία επεξεργασίας ψαριού. Aπό έναν μόνο μπακαλιάρο του Ατλαντικού Ωκεανού, μπορεί να προκύψει οργανικό υλικό για την κατασκευή 1400 σακουλών από MarinaTex!
“Το πλαστικό είναι ένα καταπληκτικό υλικό, με αποτέλεσμα να έχουμε βασιστεί πολύ επάνω σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε τόσο πολύ πλαστικό υλικό, ένα τρομερά ανθεκτικό υλικό, για προϊόντα καθημερινής χρήσης και κατανάλωσης. Tο MarinaTex αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα να καινοτομήσουμε στην εξέλιξη των υλικών.” Lucy Hughes
“Το MarinaTex προσφέρει με κομψότητα τη λύση σε δύο προβλήματα: την ασύστολη χρήση του πλαστικού σε προϊόντα μιας χρήσεως και τη διαχείριση των αποβλήτων των ψαριών.” Sir James Dyson
Πηγή: smartphonegreece.com
Leave a Reply