Νερό από πλαστικό μπουκάλι ;

Ναι, αλλά προσοχή στη χρήση του μπουκαλιού…Είναι μόνο για μία φορά !!!

Είναι κάτι που συνηθίζουμε όλοι. Αδειάζει το μπουκαλάκι με το νερό κι εμείς το ξαναγεμίζουμε από τη βρύση και το βάζουμε στο ψυγείο. Κακώς! Όπως φαίνεται αυτή είναι μια άκρως ανθυγιεινή συνήθεια.

Δυστυχώς μια τέτοια συνήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ ανθυγιεινή. Αμερικάνικη ιστοσελίδα έκανε έρευνα σχετικά με το πόσο υγιεινή είναι αυτή η συνήθεια και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο μπουκάλι συγκεντρώνονται πολλά περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Στην έρευνα εξετάστηκαν επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιήθηκαν για μια εβδομάδα και σύμφωνα με τα στατιστικά, αποκαλύφθηκε ότι ο υψηλότερος αριθμός βακτηρίων που βρέθηκε σε ένα μπουκάλι περιλάμβανε περίπου 900 χιλιάδες μονάδες που δημιουργούσαν αποικίες ανά τετραγωνικό εκατοστό κατά μέσο όρο, δηλαδή περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι περίπου το 60% των μικροβίων ήταν ικανό να προκαλέσει αρρώστιες ενώ ταυτόχρονα τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν διάφορες βλαβερές χημικές ουσίες, οι οποίες απελευθερώνονται με τη φθορά τους από την πολλή χρήση.

Καλύτερα, λοιπόν, μετά την πρώτη χρήση να πετάτε ή καλύτερα, να ανακυκλώνετε το πλαστικό μπουκάλι και να μην το ξαναγεμίζετε !!!

Σε κάθε μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού επιβάλλεται να αναφέρεται σε κάποιο σημείο από τι είδους πλαστικό είναι κατασκευασμένο. Η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς και κάθε είδους πλαστικό περιέχει διαφορετικές χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες βλάβες στο ανθρώπινο σώμα.

Ο τύπος των πλαστικών υποδεικνύεται με γράμματα και αριθμούς, υπό την μορφή συμβόλων. Το κάθε ένα υποδεικνύει πόσο ασφαλές είναι το υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί το μπουκάλι νερού.

Μάθετε λοιπόν τα σύμβολα και προστατευτείτε:

1. Το ΡΕΤ είναι ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα πλαστικά σε καταναλωτικά προϊόντα και βρίσκεται στα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά. Προορίζεται για πλαστικά μίας μόνο χρήσης. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο της ανάπτυξης βακτηριδίων. Αυτά τα μπουκάλια μπορεί να απελευθερώσουν βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Το πλαστικό ΡΕΤ είναι δύσκολο να απολυμανθεί και να καθαριστεί σωστά.

2. Το πλαστικό HDPE είναι το άκαμπτο πλαστικό που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια γάλακτος, για απορρυπαντικά και για μπουκάλια με λάδι. Αυτό το είδος πλαστικού δεν απελευθερώνει ουσιαστικά καθόλου χημικές ουσίες. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή αυτών των φιαλών κατά την αγορά εμφιαλωμένου νερού, επειδή είναι ίσως το ασφαλέστερο (και ως εκ τούτου, περιέχει το καθαρότερο νερό) που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

3. Το PVC είναι ένα μαλακό, εύκαμπτο πλαστικό, που χρησιμοποιείται για να καταστήσει ασφαλές το πλαστικό περιτύλιγμα τροφίμων, τα παιδικά παιχνίδια και τα παιχνίδια για τα κατοικίδια ζώα. Απελευθερώνει δύο τοξικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες στο σώμα σας. Οι ειδικοί συστήνουν να μην αγοράζετε πλαστικά μπουκάλια νερού με αυτή την ένδειξη, αν είναι δυνατό.

4.Το LDPE είναι ένα πλαστικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φιαλών, ακόμη και αν δεν απελευθερώνει κανένα απολύτως χημικό στο νερό. Ωστόσο, δεν είναι και καλή ιδέα να αγοράσετε τρόφιμα μέσα σε τέτοια πλαστική συσκευασία. Μπορεί να μην βγάζει χημικά στο νερό, αλλά βγάζει άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες.

5. Τo PP eίναι λευκού χρώματος, ή ημιδιαφανές πλαστικό, που χρησιμοποιείται ως συσκευασία για τα σιρόπια και τα κυπελάκια γιαουρτιού. Το πλαστικό πολυπροπυλένιο είναι σκληρό και ελαφρύ και έχει εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής αντοχής. Όταν θερμανθεί, δεν λιώνει. Είναι επομένως σχετικά ασφαλές για μπουκάλι νερού.

6. Το πολυστυρένιο (PS) είναι ένα φθηνό, ελαφρύ πλαστικό με μια ευρεία ποικιλία χρήσεων. Χρησιμοποιείται στα πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης από φελιζόλ, τα χαρτοκιβώτια αυγών και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Απελευθερώνει κάποιες καρκινογόνες ουσίες όταν θερμαίνεται. Είναι εντελώς ακατάλληλο για μακροχρόνια χρήση ως δοχείο τροφίμων ή ποτών.

7. To PC ή μη-επισημασμένο πλαστικό sυχνά χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια με ενεργειακά ποτά και συσκευασίες τροφίμων. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πλαστικό που θα συναντήσετε. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα πολυανθρακικά (PC) και άλλα πλαστικά. Αυτό σημαίνει ότι τα πρωτόκολλα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αυτών των πλαστικών δεν είναι τυποποιημένα. Η κύρια ανησυχία με αυτά τα πλαστικά είναι η πιθανότητα χημικής έκπλυσης στις τροφές και τα ποτά που περιέχουν, όταν μεταξύ άλλων αποτελούνται και από το χημικό BPA (δισφαινόλη Α).

Πίνουμε λοιπόν και μετά…πετάμε το μπουκάλι σε κάδο ανακύκλωσης !!!

Έτσι κάνουμε καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία μας !!!

Πηγές : healthview.gr, iatronet.gr, messinialive.gr,

Leave a Reply

Your email address will not be published.