Ιδιαίτερη πρόκληση: Η μείωση των πλαστικών αποβλήτων παγκοσμίως

hard plastic items organized by color

Μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ανθρωπότητα έχει παράξει περισσότερο πλαστικό από ό,τι ολόκληρο τον 20ο αιώνα.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς πλαστικά – ένα μοναδικό υλικό που παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας, της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων. 

Από την άλλη πλευρά: 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο και το 50% της ετήσιας παραγωγής είναι πλαστικά μιας χρήσης.

Τα «θαλάσσια σκουπίδια» προκαλούν ρύπανση των ωκεανών, των ποταμών και των λιμνών του κόσμου θέτοντας σε κίνδυνο τους οργανισμούς που ζουν σε αυτά, και είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια κοινότητα. Υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται ήδη στους ωκεανούς μας και περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τόνοι προστίθενται κάθε χρόνο. Το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχονται από την ξηρά, ενώ περίπου τα 3/4 είναι κατασκευασμένα από πλαστικό.

Εάν η ρύπανση συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, οι θάλασσες θα είναι γεμάτες σκουπίδια σε λίγα χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του ΟΗΕ, μέχρι το 2050, αναμένεται να κολυμπούν στις θάλασσές μας περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια.

Καινοτομία στη Λέσβο: Θα βρίσκουν ...

Τι μπορούμε να κάνουμε? Να αντιδράσουμε θεραπεύοντας τα συμπτώματα: να φτιάξουμε περισσότερους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, να φέρουμε κάδους διαχωρισμού, να επενδύσουμε συνολικά στην ανακύκλωση;

 Ή από την άλλη μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα, στην πρόληψη της ασθένειας, και να αρχίσουμε να αμφισβητούμε το τρέχον μοντέλο take-make-waste, σχεδιάζοντας τα προϊόντα ώστε να διατηρούνται σε χρήση και επιδιώκοντας την αναγέννηση των φυσικών συστημάτων – όλα τα βασικά στοιχεία μιας κυκλικής οικονομίας.

Ο κόσμος ευαισθητοποιείται σιγά σιγά, και οι κυβερνήσεις αρχίζουν να δρουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις – από τη διεξαγωγή εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού, την παροχή κινήτρων για ανακύκλωση, την επιβολή τέλους πώλησης και χρήσης πλαστικών, ή ακόμη και την οριστική απαγόρευση ορισμένων προϊόντων.

Την τελευταία δεκαετία, δεκάδες εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει πολιτικές για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης. Και ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Η Αφρική ξεχωρίζει ως η ήπειρος στην οποία οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει την πλήρη απαγόρευση της παραγωγής και της χρήσης πλαστικών σακουλών.

Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν υπάρχει ενιαία λύση που να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την περίπλοκη πρόκληση. Βιώσιμες κρίνονται οι δράσεις που θα περιλαμβάνουν στροφή σε εναλλακτικά υλικά, αλλαγή καταναλωτικών προτύπων και νοοτροπιών, μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, νέες τεχνολογίες για την ανακύκλωση και, τελικά, νέα μοντέλα ανάπτυξης.

Πρέπει να επιβραδύνουμε τη ροή παραγωγής του πλαστικού, αλλά πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τον τρόπο διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων, αλλά και τον τρόπο επαναχρησιμοποίησής τους.

Παρακάτω μερικές καινοτόμες τεχνολογίες ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων.

Το δεξαμενόπλοιο Sea Elefant

SEA ELEPHANT Vessel photos for afcajax - vesseltracker.com

Το δεξαμενόπλοιο Sea Elefant συλλέγει και επεξεργάζεται θαλάσσια απορρίμματα, και έχει σχεδιαστεί από την περιβαλλοντική οργάνωση «One Earth – One Ocean eV».

Στο Sea Elefant γίνεται συλλογή, ανακύκλωση και παραγωγή ενέργειας, καθώς διαθέτει εξοπλισμό για τη διαλογή, τον τεμαχισμό και την επεξεργασία θαλάσσιων απορριμμάτων επί του σκάφους. Το πλαστικό ταξινομείται, συμπιέζεται σε πλαστικές μπάλες και ανακυκλώνεται στη στεριά. Τα πλαστικά απόβλητα μπορούν επίσης να μετατραπούν σε ανακυκλωμένο έλαιο απευθείας στο πλοίο. Το λάδι που εξάγεται από τα πλαστικά απόβλητα αποθηκεύεται στις δεξαμενές του πλοίου και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή ανακυκλωμένων πλαστικών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της One Earth – One Ocean e.V., δύο εργαζόμενοι μπορούν να συλλέγουν περίπου 200 τόνους πλαστικών απορριμμάτων την ημέρα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομο βίντεο για το Seα Elephant εδώhttps://www.youtube.com/watch?v=zwlOdg3GM0A

Η τεχνολογία WASTX Plastic

Η τεχνολογία WASTX Plastic μετατρέπει τα πλαστικά απόβλητα σε ανακυκλωμένο έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ανακυκλωμένων πλαστικών. Έτσι, ένα απόβλητο μετατρέπεται σε πολύτιμη πρώτη ύλη. Το WASTX Plastic είναι ένα μικρό και συμπαγές μηχάνημα που μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε, και αποτελεί μια εναλλακτική λύση για πλαστικά απορρίμματα.

Πηγή: etem.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.